A salvadori bandaháborúk


San Salvador 2015 óta a Föld legveszélyesebb városa. Két éve nem volt olyan nap a városban, hogy ne öltek meg volna valakit, de ezek a gyilkosságok többnyire a drogon vitázó bandákhoz köthetők. Turistaként az ember ebből szinte semmit nem érez, csak azt, hogy San Salvador központjában nem jó lenni. Santa Teclában viszont igen, amiben nagyon kellemesen csalódunk.

Roberto annyira örül annak, hogy külföldi turisták vannak a szállóján, hogy reggel felajánlja, teljesen ingyen felvisz minket a Tecapa-vulkán tetejére, hogy megnézzük a krátertavat. Jelentem, a helyzet változatlan; a türkizszínű lagúna továbbra is zsugorodik, a partja pár méterrel beljebb van, mint volt 2015-ben, a tíz évvel ezelőtti állapotához képest pedig nem több egy pocsolyánál.

Még van benne víz, de már nem sokáig

- Néhány év, és eltűnik a tó - panaszkodik Roberto -, pedig nem is olyan rég még mindenki a csodájára járt.

Igazolhatom a szavait. 2006-ban nem tudtunk lemenni a krátertó partjára, annyi víz volt benne, de nem sokkal később repedések jelentek meg a vulkán oldalán, és azóta szivárog belőle a víz. Pedig már csináltak hozzá mesterséges csatornát is, de úgy néz ki, a folyamat visszafordíthatatlan. Még két-három év, és a krátertó a múlté.

Hiába az új csatorna, a krátertónak annyi

Itt az ideje a továbbutazásnak. Helyi buszokkal visszaküzdjük magunkat a Pánamerikai autóúthoz, ahová szinte azonnal érkezik egy San Salvadorba közlekedő busz. Szerencsére letesznek minket a suchitotói elágazásnál, így az ebédet már El Salvador legszebb kisvárosának főterén költjük el. Mi mást ehetnénk, mint pupusát?

Suchitotóban is eltöltünk egy kellemes napot

Suchitotóban is jártunk már korábban, de kíváncsi vagyok, vajon történt-e változás az itt élők életében. 2015-ben azt mondták, hogy a kormány amnesztiája miatt mindenki attól tart, a bandák visszatérnek, és ismét védelmi pénzt követelnek majd tőlük.

Kár lenne Suchitotóért

Abban az évben, vagyis 2015-ben a salvadori kormány a börtönök telítettsége miatt nem tudott mást tenni, mint hogy több mint ezer, börtönbüntetését a következő hónapokban letudó bandatagot szabadon bocsátott. San Salvador addig is előkelő helyen állt a világ legveszélyesebb városainak listáján, de az intézkedés hatására 2016-ban letaszította a hondurasi San Pedro Sulát a trónról.

San Salvador, a Föld legveszélyesebb városa

A szabadon engedett bandatagok még nem érték el Suchitotót, mivel egyelőre a lapok leosztása zajlik a fővárosban. San Salvador külvárosaiban mindennaposak a leszámolások, két év alatt megduplázódott a gyilkosságok száma. Csak a fővárosban 2016-ban 2420 gyilkosság történt, ami az 1,7 milliós összlakosságra vetítve bődületes szám (összehasonlítva: a közel ugyanekkora lakossággal bíró Budapesten 2015-ben "csak" 33 gyilkosság történt). A bűnesetek többségét Soyopango és Mejicanos utcáin követik el, ezek egyben Közép-Amerika legfontosabb drogelosztó központjai is.

Ismerkedés a dzsindzsával

A salvadori erőszak jellemzően két banda, a Salvatrucha és az M-18, más néven a Barrio 18 szembenállásáról szól. Mindkét marát (így hívják El Salvadorban a bandákat) Los Angelesben alapították az 1980-as években, mégpedig azért, hogy az Egyesült Államokba illegálisan érkező latin bevándorlókat integrálni tudják. Mivel a mexikói, salvadori és hondurasi migránsok többsége nyelvtudás nélkül érkezett, nehezen jutottak munkához, sokaknak nem maradt más, csak a bűnözés. A bandák felkarolták az utcagyerekekből verbuválódott csoportokat, akiknek a feladata a drog és fegyver szabad áramlásának biztosítása volt. Ezek mentén az útvonalak mentén indultak a marák világhódító útjukra.

Vajon régen ő is bandatag volt?

Mivel az 1990-es évektől kezdve a legnagyobb arányban salvadoriak érkeztek az Egyesült Államokba, a bandák csúnya szóval élve "elsalvadoriasodtak". Ma már nem Los Angeles a központ, hanem San Salvador, San Pedro Sula és Acapulco (nem véletlenül ez a három város a TOP3 a legveszélyesebb városok listáján), de tagokat fogtak már el Brazíliában, Ecuadorban, sőt, Olaszországban is.

A kábítószer hatalmas üzlet, ezért a Salvatrucha és a Barrio 18 kemény harcot folytat El Salvador határain belül az útvonalak felügyeletéért. Egyetlen dologban értenek csak egyet, az pedig a rendőrség és a salvadori vezetés ellehetetlenítése, ami még a drogháborús ellentéteken is túlmutat.

A bandák egyelőre nem vették vissza az irányítást a vidéki utcákon, de ha a kábítószeren sokáig marakodnak, lesznek kisebb csoportosulások, akik újra az egyszerű emberek sanyargatásában látják majd megoldást anyagi gondjaik megoldására.

Most azonban még nyugalom van, ami kifejezetten jót tesz Santa Teclának. Egy rövid San Salvador-i séta után itt lyukadunk ki, mivel ez a főváros egyetlen olyan kerülete, ahol a turista biztonságban tudhatja magát. Erivel csak napközben jártunk erre, de ezúttal az éjszakát is itt töltjük, és nagyon jól tesszük. Santa Tecla esténként megélénkül, igazi buliváros válik belőle. Minden fiatal itt mulat éjszaka, mivel más városrészekben nem a táncé, hanem a puskaropogásé a főszerep.

Santa Tecla pár év alatt jó hely lett

Azon túl, hogy Santa Tecla számtalan diszkónak és bárnak ad otthont, az ország legjobb éttermei is itt találhatók. Cevichézünk, levesezünk, élvezzük, hogy a harmadik itt töltött éjszakánkon nem pupusát kell vacsorázni. No meg azt, hogy errefelé nincsenek jelen a marák.

Holnap irány Juayúa, El Salvador gasztroközpontja!

Még több fotóért és sztoriért látogass el Facebook oldalunkra!







Oszd meg másokkal is!