Visszatérés a Perito Moreno-gleccserhez


A Perito Moreno-gleccser olyan csoda, amit minden utazónak látnia kell legalább egyszer. Nekem már harmadszor sikerült, de a látványtól ezúttal is elolvadtam. Nem úgy a gleccser, ami azon kevés jégmezők egyike, aminek mérete és térfogata nem csökken, hanem nő.

Mivel a Perito Moreno-gleccsert már bemutattuk itt a blogban, így ezúttal képes beszámoló következik Patagónia természeti csodájáról.

Már az út is fantasztikus a gleccserhez. Ami érdekesség, hogy a taxi nem sokkal drágább, mint a turistabusz; három fő esetén már érdemesebb így utazni.

A Lago Argentino - amit a Perito Moreno-gleccser táplál - hihetetlen színben pompázik egész évben

A Lago Argentino déli csücske egy madárvilágban gazdag lápvidék, ahol cauquének, patagóniai ludak és szerrádó íbiszek fészkelnek.

Már messziről feltűnik a Perito Moreno-gleccser, ami érdekes kontrasztot nyújt az előtérben virágzó notrókkal

Az egyik kilátónál odarepült hozzánk ez a karakara. Ez a sólyomféle Kanadától Patagóniáig mindenhol megtalálható, olyannyira tágtűrésű, hogy az emberi jelenlét sem zavarja.

A Perito Moreno jégtakarója olyan vastag, hogy máig nem tudták kijelölni a Chile és Argentína közti határvonalat, amit a gleccser névadója az Andok vízválasztója mentén állapított meg.

A gleccsert érdemes körbehajózni, mert csak így tapasztalhatod meg annak erejét és nagyságát. Ha egy jéghegy leszakad, több méter magas hullámot is gerjeszthet, ami rendesen megdobálja a hajót.

A gleccser frontja háttérben az 1640 méter magas Cerro Morenóval.

A leszakadó jéghegyek a nyári időszakban elolvadnak. Néha azonban olyan erős a szél, hogy egyes jégtáblák egészen El Calafatéig is eljutnak.

A Magellán-félsziget hegyeinek oldalát a Perito Moreno csiszolta le. Ebből is tudjuk, hogy bár a gleccser hízik, volt olyan időszak, amikor a jelenleginél sokkal nagyobb volt.

Nem csak a gleccser miatt érdemes ellátogatni a parkba. Mára egészen hosszú hídrendszert építettek a félszigeten, így az ember a tájban és élővilágban is gyönyörködhet hosszú órákon át.

Azért persze a lényeg a gleccser, amit egyszer minden utazónak látnia kell.

Remélem, sokszor lesz még egymáshoz szerencsénk...

Még több fotóért és sztoriért látogass el Facebook oldalunkra!

 







Oszd meg másokkal is!