Cuenca (képes blog)

Ecuador Cuenca

2020. 07. 20. | Nagy Endre

Mutasd térképen

Cuencát az ecuadoriak egy lapon szokták emlegetni Cartagenával és Cuzcóval, ami azért erős túlzás. Ha Cuenca nem is olyan szép, mint a másik két város, attól még egyértelműen Ecuador leghangulatosabb települése, s mint olyan, megér pár nap bóklászást. Mi is így tettünk a Mirador-csapattal, mindenki legnagyobb megelégedésére. Mivel nem először jártunk a városban, és írtunk is már róla korábban, ezért ezúttal képes blog formájában jelentkezünk. 

Cuenca jelképe a főtéren álló katedrális. 1885-ben kezdték építeni, de csak 1992-ben készült el, mivel a gigantikus építkezés a folyamatos pénzhiány és a nem megfelelő építészek kiválasztása miatt állandóan csúszott.

A katedrális tornyait eredetileg magasabbra tervezték, de statikai szempontból megvalósíthatatlan volt. Végül a tornyok kupolát sem kaptak, ami miatt az itt élők sokáig csonka katedrálisnak csúfolták az épületet.

A központi kupolákat kékre festették, amik az éjszakai kivilágítás során a legszebbek.

Cuenca az ecuadori graffitizők fellegvára. A festetlen tűzfalakat, omladozó házakat gyakran pénzért festik a kifejezetten erre szakosodott művészek.

Cuenca legrégebbi temploma a Carmen de la Asunción, ami előtt éjjel-nappal működő virágpiac működik.

Bár Cuencát koloniális városként emlegetik az útikönyvek, túl gyarmati hangulata nincsen. Ennek az az oka, hogy Cuenca jelképévé vált az ecuadori függetlenségi háborúknak, ezért a spanyol koronától való leválás után megkezdték a koloniális jellegű épületek átépítését, ezzel sajátos, cuencai stílust teremtve.

A Plaza de San Francisco tipikus példája a cuencai építészetnek. Megférnek egymás mellett a koloniális, a 19. századi neobarokk és klasszicista, valamint az eklektikus épületek.

A város talán legszebb utcája a Benigno Malo, ahol többségében még mindig a gyarmati stílus dominál. Pont az ilyen utcák miatt vált Cuenca óvárosa a Világörökség részévé.

A San Alfonso-templom talán a legszebb példa az eklektikus építészetre. Az épületen fellelhetők román, gótikus és reneszánsz stílusjegyek is.

Nem csak a házakat, a régi templomokat is újjáépítették. Így veszítette el koloniális stílusát a San Sebastián-templom is.

Búcsúzóul egy kép Cuenca jelképéről, a kék kupolákkal díszített katedrálisról.

Még több fotóért és sztoriért látogass el Facebook oldalunkra!   







Oszd meg másokkal is!