Tarawasi és a hét magyar


Cuzcóban, a Machu Picchunál vagy a Titicaca-tónál nem nehéz magyar turistákba botlani. No de Limatambóban?! Cuzco felé utazva apró romvárosokat keresek fel, mikor összefutok hét jóbaráttal, akikkel vad rumozásba kezdünk a cuzcói éjszakában.

Cachorába visszatérve felkapom az Inka Dream Hostelben hagyott zsákomat, majd felsétálok a falu központjába, ahol várom, hogy megérkezzen az iránytaxi a hágóból. Jó ideig nem jön, így megebédelek a piacon. Öt solért egy gigantikus méretű saicét kapok, amiben egyetlen jó van, a rengeteg lilahagyma.

Végre látom Cachorát nappal

Délután egy után érkezik az autó ugyanazzal a sofőrrel, akivel idefelé jöttem. A menetdíj felfelé 10 sol, így még rosszabbul esik, hogy három nappal ezelőtt 70 helyi pénzt fizettetett velem a fuvarért. Nem baj, érkezésem napját fogjuk fel tanulópénznek. Az elágazásnál fogok egy másik kocsit, ami Curahuasiba tart, de csak fél óra múlva, így van időm megnézni Saywite romvárosát.

Az öt solos saice, amiből egyedül a lilahagyma ér valamit

A sofőr készségesen kirak a romoknál, amik azonban felújítási munkálatok miatt zárva tartanak. Saywite amúgy nem egy nagy hely, az egyetlen érdekessége egy 2x4 méteres monolit, aminek a felszínét szépen megfaragták. Hogy pontosan mit ábrázol, az a régészek előtt is rejtély. Hát még előttem, aki nem is láthatja. Nem baj, majd a csapattal idefelé megtekintjük, addigra elvileg a renoválási munkálatok befejeződnek.

Visszatekintés a cachorai völgyre a hágó felé utazva

A taxis szerencsére visszajön értem, így csakhamar ismét az Abancay-Cuzco autóúton találom magamat. Sofőröm elmebeteg módjára vezet, nem győzök kapaszkodni mellette. Nem bánom, hogy csak Curahuasiig visz. A faluról sok nem mondható el, csupán annyi, hogy a cuzco környéki településekhez mérten roppant kellemes a klímája. Teszek egy sétát a főterén, majd visszatérek a főútra, ahol leintek egy buszt Limatambo irányába. A cél Tarawasi apró romja.

Sem Saywite, sem Curahausi nem lette a kedvenc falum Peruban

Az út Limatambo irányába elég látványos. Főleg az első szakasz tesz rám mély benyomást; kicsit olyan az Apurímac völgyének a hangulata, mint a Chicamocha szurdoka volt Jericó közelében.

A Rio Apurímac völgye elég látványos Curahuasi után

Tarawasi (néhol Tarahuasi) Limatambo után másfél kilométerrel fekszik. Egy apró inka templom, aminek sem pontos kora, sem funkciója nem ismert. A régészek feltételezik, hogy ez is Pachacutec idejében épült a 15. század közepén, de közelebbit sajnos nem tudunk róla. A helyi "látogató központban" sem tudnak felvilágosítást adni róla, de azért 10 solra levesznek. A helyet nagyjából negyed óra alatt körbejárom, majd visszasétálok Limatambóba abban a reményben, hogy sikerül fognom egy újabb buszt vagy iránytaxit Killarumiyoq romjaihoz.

Tarawasi nem egy nagy hely, de azért ezt is sikerült beépíteniük

Limatambo központjában egy bolt előtt két terepjáróra leszek figyelmes. Közép-európai fizimiskával megáldott turisták ácsorognak előtte. Amikor közelebb érek hozzájuk, hallom, magyarul diskurálnak. Az én meglepetésemnél csak övéké nagyobb. Mennyi az esély arra, hogy magyarok találkozzanak Limatambóban?

A hét barát háromhetes körútra érkezett. Limából indultak terepjárókkal, a cél pedig Bolívia és Uyuni sóvidéke, bár azt kezdik már így az út elején belátni, hogy ilyen rövid időre ez hatalmas vállalás.

Tarawasi völgye amúgy nagyon kellemes hely

Elengedem Killarumiyoqot, és elfogadom a csapat felajánlását, hogy elvisznek Cuzcóba. Elég gyorsan megtaláljuk a közös hangot, így estére elviszem őket az egyik kedvenc cuzcói éttermembe, ahol egészen zseniális alpakkákat lehet kóstolni. Az este vad rumozásba torkollik, közben sztorizgatunk Dél-Amerikáról, Peruról, meg valami járványról, ami Olaszországban kezd pánikot okozni.

Másnap megtervezem az előttem álló napokat. El kéne ugorjak Acomayóba, hogy leszervezzem a csapatnak a Waqra Pucara túrát, majd Espinar érintésével úgy kéne Arequipába érkezzek, hogy maradjon időm kocsit szerezni a Laguna de Salinashoz. Minderre négy napom maradt, úgyhogy itt az ideje bekapcsolni a rakétákat.

Még több fotóért látogass el Facebook oldalunkra!







Oszd meg másokkal is!