Ciudad Perdida de Falán fantasztikus élővilága (képes blog)


Hátrahagyva a Bogotái-fennsíkot megindulunk a Magdalena-folyó völgyébe, illetve az annak túlpartján fekvő egykori aranybányába, Falán elveszett városába. A felhagyott bánya nem elsősorban az épületek és a járatok, hanem az élővilág miatt érdekes. Pókokkal, csigákkal, békákkal és rengeteg színes rovarral volt ezúttal is dolgunk.

Ciudad Perdida de Falánról már írtam korábban, úgyhogy ezúttal fényképek formájában jelentkezem erről a fantasztikus helyről.

Guaduas és Honda között pillantjuk meg ezt a remek vízesést nem messze az úttól a Quebrada Cimarronán. Megálltunk megnézni magunknak.

A Cascada Cimarronánál van szebb vízesés az országban, de egy rövid pihenőt azért megér.

Ciudad Perdida de Falán bányáit a spanyolok alapították a 17. században. Kolumbia függetlenségének kikiáltása után magára hagyták, de a 20. században újra aranyat mostak a völgyben.

A régi épületek elhagyatottan bújnak meg a fülledt esőerdő mélyén. Nehéz elképzelni, hogy a gyarmati korban itt több százan éltek.

A klímának köszönhetően Ciudad Perdida de Falánnak fantasztikus az ökoszisztémája. A képen látható verőköltő poloska az európai bodobácsnak a rokona.

Egy másik példány a poloskák közül. Rengetegen vannak az egykori aranybánya területén.

A völgy tele van átlátszó csigákkal, más néven Drymaeusokkal.

Egy másik példány.

Ciudad Perdida de Falán legismertebb, egyben legrettegettebb élőlénye a kolumbiai tölcsérhálós pók. Ausztrál rokona a Föld leghalálosabb pókja, de a kolumbiai példányokat is a legveszélyesebbek között tartják számon. Ciudad Perdida de Falán tele van velük.

Ezek is poloskák, csak még gyerekek. Tüskés petékből bújtak elő.

Az aranybánya nem csak odakinn, bent is roppant izgalmas. Mutatom, miért.

Az egykori tárnák mélyén ma barlangi patakok csörgedeznek, tele ebihalakkal.

Az ebihalakból sárgacsíkos nyílméregbékák fejlődnek, amiknek a mérge akár halálos is lehet. Velük is tele van az erdő.

A képen látható sárkánytüske kinézetével ellentétben nem gomba, hanem növény. Élősködő, más élőlények gyökereihez, törzséhez kapcsolódik és azokból táplálja magát.

Így néz ki, ha egy sárkánytüske kivirágzik. 

Búcsú Ciudad Perdida de Falántól. Mi is így bámultunk az élővilágra.

Még több fotóért és sztoriért látogass el Facebook oldalunkra!

E







Oszd meg másokkal is!