Kolumbia legjobb hangulatú hippitanyája


Palomino tengerpartjánál sok szebb van az országban, de hangulatában egyik sem tudja őt felülmúlni. Én, aki nem vagyok egy strandolós fajta, kifejezetten örülök neki, hogy Palomino nem a tengerről és a pálmafákról szól. Bármikor járok erre, jól esik itt eltölteni néhány napot.

Hétvége lévén nem indul busz Valleduparból Riohachába, így kénytelen vagyok kisbuszt bérelni a csapatnak, és azzal leereszkedni a Karib-tenger partjára. Nem bánjuk meg, mert így legalább kedvünkre állhatunk meg ott, ahol szeretnénk, bár az igazat megvalva túl sok látnivaló Kolumbia ezen részén nincs.

Ahogy haladunk észak felé, a vidék úgy válik egyre szárazabbá. A Rio Badillo környéke - háttérben a Sierra Nevada de Santa Marta csúcsaival - még látványos, de Distracciónnál már csak azért kanyarodunk le El Silencio irányába, hogy nyújtozzunk egyet a folyóparton. Az odavezető úton megállít minket egy tucat venezuelai lány, akik az útdíjért cserébe puszikat osztogatnak. Ezer pesót megér a móka, de azért hihetetlenül szomorú, hogy van ilyen a 21. században. Az elmúlt két évben mintegy hárommillió venezuelai hagyta el a hazáját a bűnözés és kilátástalanság miatt. Másfél millióan Kolumbiában kötöttek ki, ahol a többség nem jut munkához, így a férfiak koldulásból, a nők pedig prostitúcióból próbálják magukat fenntartani.

A Rio Badillo még csak-csak látványos, de észak felé haladva ellaposodik a táj

El Silencio amúgy kellemes hely, tökéletes arra, hogy bedobjunk egy üveg Aguilát. Nem hiszem, hogy sűrűn látnának erre külföldieket, illetve erre enged következtetni az, hogy úgy legyeskednek körülöttünk a vérhasbüfék tuladonosai, mint jejenek az elsőbálozó turista körül. Hirtelen felindulásból nem is egy, hanem azonnal három sört iszunk meg, így jó hangulatban telik a hátralévő út Palominóig.

Három sör után jól esik a pihenés, igaz, Zoli?

A távolban feltűnnek Cerrejón bányái. Az amerikai Intercor (egykori ExxonMobil) kezében lévő szénbánya nem csak Kolumbia, de a Föld egyik legnagyobb külszíni bányája is egyben, ahonnan évi 32 millió tonna szenet termelnek ki. Ennek szinte az egésze az Egyesült Államokban köt ki; a szenet egy 150 kilométer hosszú, nyílegyenes vasútvonalon szállítják a Guajira-félsziget északi csücskében megbúvó Puerto Bolívárba, onnan pedig hajókkal az USA-ba.

A bányák után nyugatnak fordulunk. Egy elég ritkán járt és meglehetősen rossz állapotú úton utazunk a tengerpart irányába, közben döbbenetesen szegény falvakon kelünk át. Némelyik település annyira lepukkant, hogy már-már a perui partvidéken kezdem magamat érezni.

Minden ház előtt benzines kannák sorakoznak; ezekből töltik fel a szakadt furgonok tankját venezuelai üzemanyaggal. A kolumbiai kormány Guajirában elengedte a benzin adóját, csak hogy ne csempésszék át az olcsó üzemanyagot Venezuelából, de a 6000 pesós gallononkénti ár így sem versenyezhet a 3000 pesós venéz benzinnel. S lévén errefelé 3000 peso nagy pénz, a csempészet virágzik.

Palominóra rá sem lehet ismerni néhány év távlatából

Palominót jó hatórás utazás után érjük el. Rengeteget változott a település az elmúlt években, szinte rá sem ismerek. 2015-ben volt összesen tíz vendégház a főutca mentén, mostanra ha nincs ötven, egy se. Amiben nincs újdonság az az, hogy a városkát még most is inkább a jómódú hippik látogatják; az üdülni vágyók szerencsére egyelőre elkerülik Palominót.

 A Dreamer Hostel nem is igazán hostel. Annál sokkal jobb.

A Dreamer Hostelben foglaltam szobákat a csapatnak. A korábban partihostelként elhíresült Dreamer mára inkább resorthostel lett, ami azon hátizsákosokat célozza meg, akiknek nem annyira számít a pénz, szívesen költenek a minőségre, mégis fiatalos közegben akarják magukat tudni. Medence, bár, kényelmes szobák, koktélok - Nabusimake után jár egy kis pihenés.

Szerencsére Palomino nem a tengerpartról szól, hanem a hangulatról

Palominóban a parton fetrengésen és a magadat rommá iváson túl nem igen van mit csinálni, de a csapattal azért feltaláljuk magunkat. Ahogy 2015-ben Erivel, úgy most is leereszkedünk gumibelsőkön a Rio Palominón, ami mindenkinek elnyeri a tetszését. Főleg azért, mert a háttérben feltűnnek a Sierra Nevada de Santa Marta gleccserei. Állítólag ez az egyetlen olyan trópusi partszakasz a Földön, ahonnan gleccsereket lehet bámulni a tengerben lubickolva.

 

A Rio Palominón csorogni nem csak fun, de egy egyedülálló természeti élmény is, hiszen sehol máshol nem látni trópusi vizekről gleccsert, csak itt

Mivel egyre többen választják ezt a programot aktív kikapcsolódásként, egész szép iparág épült ki rá. Ma már minden szálló oldalában van egy traktorgumi-kölcsönző, akik ráadásul újabban helyi vezetőket adnak a turisták mellé, mert hogy 2017-től az is kötelező a kiruccanáshoz. Hogy mi szükség vezetőre egy folyón lecsorgáshoz, nem tudom, de így legalább munkát biztosítanak néhány venezuelainak; többnyire ők a helyi vezetők.

A Rio Don Diego bőgőmajmairól híres

A Ciudad Perdidáról visszatérve (a következő bejegyzésben lesz majd róla szó) a csapat egyik fele úgy dönt, hogy ellátogat a Don Diego-folyóhoz, ami bőgőmajmokkal, pelikánokkal és számtalan trópusi madárral kecsegtet. Négyesben vágunk neki a kalandnak, és szerencsére nem csalódunk. Mivel a Don Diegót csak kevesen ismerik, ezért tényleg meglepően sok az állat. Bár tökéletes fotót sehol nem sikerül készítenem, azért a csónakázás így is nagy élmény.

Kormoránokból és pelikánokból van a legtöbb, de láttunk tukánt is

A Don Diego-folyó torkolata ugyanolyan, mint a Palomino-folyó torkolata volt, annyi különbséggel, hogy itt nem parton heverésző turistákat, hanem gázlómadarakat és pelikánokat kell kerülgessünk.

A Rio Don Diego torkolata

Palomino jó hely. Bár egyre több a turista, ez egyáltalán nem zavaró, mert mindenki ugyanazért jön ide: lazulni. Tökéletes arra, hogy az ember kipihenje Nabusimakét vagy a Ciudad Perdidát...

Még több fotóért és sztoriért látogass el Facebook oldalunkra!







Oszd meg másokkal is!