Peru - Lima

Tocosh, a Föld legundorítóbb itala

Tocosh, a Föld legundorítóbb itala

Hogy mi az, ami nem esik jól egy 22 órás buszút után? Többek között a tocosh. Bár, ha jól belegondolok, a tocosh soha, semmilyen körülmény között nem esik jól. Hogy mi az a tocosh? Örülj neki, hogy nem tudod. Én sajnos már tudom és azt kell mondjam, bár ne jött volna velem szembe soha.

Virágzik a perui sivatag

Virágzik a perui sivatag

Lima környékén van mit nézni, de nem kell úgy készülni, hogy hátast is dobsz a látványtól. Azonban egy helyen, alig 100 kilométerre északra a fővárostól nagyot néz az utazó, pláne így, szeptemberben. Viszont az is tanulság, hogy aLima közvetlen közelében van mit nézni, de egyiktől sem dobok hátast. Sem a Larco Múzeum, sem Pachacamac nem nyűgöz le, van azonban a fővárostól száz kilométerre egy hely, ami teljesen elvarázsol. Ez a Lomas de Lachay, egy sivatagi dombvidék, ami ilyenkor, szeptemberben virágzik. Tanulság, hogy a sivatagba nem dzsippel elindulni őrültség, pláne ha utána repülőre akarsz ülni. sivatagba nem dzsippel elindulni őrültség, pláne ha utána repülőre akarsz ülni.

Így raboljanak ki Dél-Amerikában

Így raboljanak ki Dél-Amerikában

Tanulságos történet arról, mi történik a magyar állampolgárral, ha olyan országban lopják el az útlevelét, ahol nincsen nagykövetség. Ez a csúfság velünk Peruban történt meg. Hogy miben volt részünk? Várakozásban, bunkózásban és büntetésben.

Lima és a perui kürtős kalács

Lima és a perui kürtős kalács

Nehéz Limáról szuperlatívuszokban beszélni. Egyszerűen azért, mert Limában nincs semmi szuperlatívuszos. Bármelyik latin-amerikai fővárosban jártam eddig, mindig találkoztam olyan utazóval, aki imádta azt, legyen szó a hondurasi Tegucigalpáról vagy a guyanai Georgetownról, pedig e kettőben tényleg nincs mit szeretni. Olyannal azonban, aki azt mondta volna, hogy Lima jó és élhető, még nem hozott össze a sors. Kivétel ez alól az a magyar páros, akik szerint a kürtős kalácsban van a jövő.

Ballestas-szigetek

Ballestas-szigetek

Limától délre fekszenek a Ballestas-szigetek, a perui partvidék ökológiai csodája. Közel egymillió madár él az élettelen sziklákon, az öblökben fókák sütkéreznek. A halban gazdag vizek vonzzák a szulákat, kormoránokat és pingvineket, ők pedig minket. Az út során megkóstoljuk a chinchai borokat, és rácsodálkozunk a paracas kultúra monumentális alkotására, a Candelabrára is.