Suriname

A Kaieteur-vízesés

A Kaieteur-vízesés

A Kaieteur-vízesés nem csak Guyana, de az egész dél-amerikai kontinens egyik legnagyszerűbb természeti csodája. Az időjárás kicsit ránk ijeszt, de végül fantasztikus látványban van részünk. Álmodni sem lehetne szebbet ennél a vízesésnél, így méltán vált a Guyanák túránk abszolút highlightjává.

A maroonok földjén

A maroonok földjén

Suriname egyik highlightja a Suriname-folyó környéki maroon falvak felkeresése. Hiába ez az ország egyik leginkább ajánlott kalandja, minimális számú turista utazik el az ország szívébe, pedig abszolút megéri. Az egyetlen dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy az ember kivel megy be az erdőbe. Nekünk ezúttal nem volt szerencsénk a kötelezően mellénk állított helyi vezetővel, de ettől még a maroon falvak nyugalma magával ragadott minket. Jó hely ez a Suriname...

Mérges pókok között a Brownsberg Nemzeti Parkban

Mérges pókok között a Brownsberg Nemzeti Parkban

Suriname-ban tett utazásunk első állomása a Brownsberg Nemzeti Park, amit annak ellenére kevesen látogatnak, hogy az ország egyik legkönyebben elérhető parkja. Ennek köszönhetően azonban rengeteg az állat, de az igazi élményt a rovarvilág jelenti. Suriname már most sokkal izgalmasabb, mint volt Francia Guyana.

Ez lenne az Európai Unió legdrágább desztinációja?

Ez lenne az Európai Unió legdrágább desztinációja?

Francia Guyanát a hátizsákos turisták nem csak azért kerülik, mert távol esik a kontinens nagy látnivalóitól, hanem azért is, mert megfizethetetlenül drága. Persze jól is lehet itt keresni, ha olyan végzettséged van, amire az országban szükség van, de ettől még fáj kiadni tíz eurót egy három decis sörért és majdnem ugyanennyit egy kiló banánért. Nem itt fogom megspórolni az első Mercedesem árát.

Paramaribo

Paramaribo

A dél-amerikai fővárosok közül sok szerethető, de szépnek a többségük nem mondható. Egy kivétellel. Ez az egy pedig nem más, mint Paramaribo, Suriname fővárosa, ami nem csak a szemnek tetszetős, de élhető is. Holland karibi stílusú házaival, fából épített templomaival, belvárosi bárjaival akár a hátizsákos utazók Mekkája is lehetne, mégsem az. Paramaribo hiába Világörökség, a turisták elkerülik, ami hatalmas hiba. Képes beszámoló Dél-Amerika legszebb fővárosáról.

Wan Pipel, a tolerancia diktatúrája

Wan Pipel, a tolerancia diktatúrája

Suriname történelme szorosan összefonódik Guyana történelmével, az utóbbi pár évtizedben azonban elválni látszik a két ország útja. Amíg Guyanában napi szinten problémát okoz az indiai-fekete ellentét, addig Suriname-ban a két népcsoport békében éli hétköznapjait. Sőt, Paramaribóban olyan magasan van a toleranciaküszöb, hogy a mecset és a zsinagóga telekszomszédok, a kínai kifőzdében együtt étkezik rabbi és imám. Suriname a wan pipel, vagyis az egy emberek országa, amit a háttérből lassan 40 éve egy katonai diktátor irányít.