Honduras

Honduras az új Costa Rica

Honduras az új Costa Rica

La Ceiba annak ellenére nem egy turistaközpont, hogy közel van hozzá a Pico Bonito Nemzeti Park és a kevésbé ismert Cuero y Salado Vadrezervátum. Ez utóbbi nagyon elnyeri a tetszésemet. Honduras lesz az új Costa Rica?

Roatán napos oldala

Roatán napos oldala

Ha napos az idő, Roatán is sokkal élvezhetőbb. Eldugott garifúna falvakban jártam, valamint rátaláltam a sziget legszebb strandjára, Camp Bayre. Ja, és itt tudtam meg, hogy a tarhonya nem magyar találmány.

Rosszkor jöttünk Roatánra

Rosszkor jöttünk Roatánra

Ha egy karibi szigeten esik az eső, az ember nemigen tud magával mit kezdeni. Próbáltunk kirándulni, kipipálni Roatán nevezetességeit, de ha nincs a Flor de Caña, nem tudom mi lett volna velünk.

Copán

Copán

A Hondurasba érkező turisták 99 %-a kizárólag Copánt és Islas de la Bahía szigeteit, Utilát és/vagy Roatánt keresik fel. Mi már számtalanszor jártunk Hondurasban (utoljára a Fonseca-öböl partvidékét jártuk be alaposan), viszont az ország leghíresebb maja romvárosáról, a mindenki által felkeresett Copánról ezidáig nem írtunk. Mivel a Mirador csapattal útban a Karib-tengerhez itt léptük át a guatemalai határt, adta magát, hogy felkeressük a maja civilizáció egyik legizgalamasabb régészeti parkját.

Közép-Amerika legszentebb városa

Közép-Amerika legszentebb városa

Latin-Amerika legszentebb városában, Esquipulasban jártunk. Bár régebben elég hosszú ideig éltem Guatemalában, ez a hely eddig kimaradt, ami az itt élők szemében felér egy skandallummal. Esquipulast ugyanis minden itt élőnek egyszer fel kell keresnie, akár hisz Istenben, akár nem.

Fociháború

Fociháború

1969. június 26-án játszották a történelem legnagyobb hatású futballmérkőzését, ami milliók életét változtatta meg. El Salvador és Honduras ki-ki meccset vívott egymással Mexikóvárosban az 1970-es világbajnokságra való kijutásért. Végül egy hosszabbításban szerzett góllal El Salvador nyert 3:2-re, de a meccs nem emiatt került be a történelemkönyvekbe, hanem azért, mert ennek követeztében kirobbant Honduras és El Salvador között minden idők legérthetetlenebb vérontása, a száz órás futballháború.