Kolumbia

Medellín, a kokain és a start up fővárosa

Medellín, a kokain és a start up fővárosa

Medellín az a város, amit úgy kötelező látni, hogy nincs benne semmi látnivaló. A múltját Pablo Escobar és a drogháborúk szelleme lengi be, a jelenét a buliturizmus határozza meg, a jövő útját pedig a start upok kövezik ki. Elvesztünk Laureles diszkóiban, meglátogattuk Pablo Escobar magán börtönét és sírhelyét, láttuk a bérgyilkosok Madonnáját és rácsodálkoztunk a Comuna 13 nyomorból kinövő hippitanyájára. Ez az a város, ahol mindenki megtalálja a számítását, kivéve azok, akik várost nézni szeretnek.

Jericó és Santa Fé de Antioquia

Jericó és Santa Fé de Antioquia

Aki egyszer Antioquiában jár, annak kötelező felkeresnie Jéricót és Santa Fét. Mindkét városka más miatt érdekes, a klímájuk is különböző, mégis nagyon hasonló az ember érzete az utcákon sétálva. Antioquiában van valami hihetetlen nyugalom, amit az ember sehol máshol, esetleg csak Santander apró falvaiban érezhet. Jó itt lenni!

A Tapartó-völgy vízesései és kávéföldjei

A Tapartó-völgy vízesései és kávéföldjei

Antioquia nem csak Medellín, Guatapé és Jardín, sokkal több annál. A szűk andoki völgyek mindegyike rejt valami csodát, ezek közül az egyik leglátványosabb a Chorros de Tapartó névre hallgató vízesés. Fantasztikus kávéföldek és köderdők mentén járjuk be a völgyet, közben megtudjuk, mitől szenvednek a kolumbiai kávétermesztők. Szép volt az elmúlt két nap.

Jardín, Antioquia gyöngyszeme

Jardín, Antioquia gyöngyszeme

Jardínt nem véletlenül tartják Kolumbia egyik legszebb településének. Tényleg fantasztikus hely, amit at uristák ugyan kezdenek maguknak megtalálni, de azért még messze nem olyan felkapott, mint Villa de Leyva vagy Salento. A folyamatos eső ellenére két csodás napot töltünk el a városkában, ahová bármikor szívesen visszatérek.

Antioquia zöld aranya

Antioquia zöld aranya

Antioquiát Dél-Amerika Szilícium völgyének is szokták nevezni, bár vidéken általában nem a startupok, hanem a mezőgazdaság jelenti a bevételforrást. Sokáig a kávé volt a mindenható, de nem rég új mánia kezdődött: az avokádó. A zöld aranynak is nevezett növény a nyugat-kolumbiai mezőgazdasági bumm alfája és omegája, amiből az elmúlt években nagyon sokan meggazdagodtak. Ma La Cejától Salamináig nem lát mást az ember, csak avokádó-ültetvényeket, de ahogy minden csoda három napig tart, úgy az avokádónak is lassan befellegzik.

Pablo Escobar egykori birtoka Kolumbia legkellemetlenebb helye

Pablo Escobar egykori birtoka Kolumbia legkellemetlenebb helye

A Hacienda Nápoles mindenkinek hívószó, aki képes romantikával belemélyedni Kolumbia vérzivataros történelmébe. Pablo Escobar egykori birtokát kerestük fel, aminél kevés kellemetlenebb hely van Kolumbiában, de ez az érzés nem a drogbáró miatt van, hanem azért, mert Kolumbia képtelen helyén kezelni az 1980-as és 1990-es éveket. A birtok előtt tettünk egy sétát a kolumbiai Santorinin, valamint élveztük a természetet a Rio Clarónál, már amennyire a körülmények azt lehetővé tették.