Kolumbia

Covidosan a paramón

Covidosan a paramón

A pandémia okozta zavarban néhány óránként újra kell tervezzem az utazásunkat. Már maga a Chingaza Nemzeti Park is újonnan beiktatott program lett volna, de azt is ki kell hagyjuk. Így kerülünk a Zoque Természetvédelmi Terület paramójára, ahol megismerkedünk annak tipikus növényeivel. Minden jó lenne, ha nem küzdenék coviddal.

Kolumbia a koronavírus idején

Kolumbia a koronavírus idején

Egy év után újra útra kelek. Kemény időszak van mögöttem, a pandémia során az ember sok mindent átértékel maga körül. A cél Kolumbia, az az ország, ahol reményeim szerint nincs mindenki úgy megőrülve a járványtól, mint Magyarországon. Bár Kolumbiában sincs minden rendben, egy valami kijelenthető: a józan ész errefelé képes győzedelmeskedni a pánik felett. Talán pont ez segít átvészelni a covidot, amit úgy néz ki, mindenféle teszt és ellenőrzés ellenére sikerült kicipelnem magammal.

Dél-Amerika dönt a jövődről

Dél-Amerika dönt a jövődről

2021/22 mérföldkő lehet nem csak Dél-Amerika, de a mi életünkben is. Nem azért, mert talán véget ér a járvány, hanem azért, mert a pandémia alatt Kína leosztotta a világgazdaság lapjait. És amíg nekünk az oltásmániánk közepette észrevétlenül csupa kis lapot csúsztatott, addig az ütőkártyákat megtartotta magának, illetve arra használta fel, hogy Dél-Amerika nyersanyagban gazdag országainak politikáját és gazdaságát a saját képére formálja. 2019 fordulópont volt az életünkben. Mi átlagemberek ezt a koronavírus miatt gondoljuk így, pedig nagyon úgy fest, ez csupán egy eszköz a nagypolitika kezében arra, hogy átpozicionálja a gazdaságot. Egy éven belül eljöhet az a világ, amikor az életed minden mozzanata attól függ majd, Kína éppen mit gondol rólad. Isten hozott a lítiumközpontú világban!

Barangó a szupersztár

Barangó a szupersztár

A Kolumbiában töltött utolsó napok arról szólnak, hogy megpróbáljam megmenteni a laptopomat és az elmúlt fél év képanyagát. A stresszt csak az oldja egy kicsit, hogy Barangó mindenkit levesz a lábáról. Santana városkájában igazi szupersztárként kezelik.

Contratación, a leprások mészárszéke

Contratación, a leprások mészárszéke

Pusztán időhúzás céljából térünk be Contratación falujába, mégis zseniális sztorival távozunk. A Kolumbiától 40 éven át független település az anyaország történelmének járványkezelési szégyene. Tipikus példája annak, hogyan lehet néhány intézkedéssel nagyobb kárt okozni egy mikroközösségben, mint amit maga a járvány okozott volna. Contrataciónban a politika halálraítélt több száz ártatlan, beteg embert, és elvette ezrek jövőjét. Mégis mindenki mosolyog. Hogy miért? Egy marionett bábu miatt.

Bátor nők és Kolumbia egyik legszebb faluja

Bátor nők és Kolumbia egyik legszebb faluja

Kolumbia egyik legszebb falujára teljesen véletlenül bukkantunk rá. Simacota ötvözi Baricharát, Villa de Leyvát és Ambalemát, így a kedvenc településünkké vált. Ha San Gil környékén jársz, mindenképp keresd fel! Mert Kolumbia ott kezdődik, ahová az átlag turisták nem jutnak el.