Panama - Yaviza

Darién könnyen kinyírja az embert, mégis imádjuk

Darién könnyen kinyírja az embert, mégis imádjuk

Ha még nem jártál Dariénben, nem jártál Panamában. Ez akár örök érvényű szólás is lehetne, mert Darién olyannyira meghatározó élmény, hogy nélküle egész Panama értelmezhetetlen. Piji Basal emberá falujában jártunk, ahol megismerkedtünk az őserdei körülményekkel, egy kicsit az élővilággal és az emberá vendégszeretettel. Ha Panamában jársz, ki ne hagyd Dariént!

Pókiszony Dariénben

Pókiszony Dariénben

Darién Panama azon része, ahová a turisták valami miatt nem szoktak elutazni. Pedig ennél szebb és izgalmasabb desztináció nincs az országban, itt az ember olyanokat lát, amit Közép-Amerikában legfeljebb csak a Moszkító-parton. A Ranco Frío Biológiai Állomáson töltünk két napot, s bár a hárpiák miatt van bennünk hiányérzet, az esőerdő és a rovarvilág miatt abszolút megérte az utazás, valamint a rengeteg gyalogolás. Ennyi óriáspókot egyszerre még sehol életemben nem láttam.

A bevándorlók miatt nem jutunk be Dariénbe

A bevándorlók miatt nem jutunk be Dariénbe

Sokak álma végigutazni a Pánamerikai autóúton Alaszkától Tűzföldig, de ki kell ábrándítsunk mindenkit; Panama és Kolumbia között van egy kb. 150 kilométeres szakasz, ahol soha nem készült el az út, ráadásul a közeljövőben sem tervezik a megépítését. Ennek oka az, hogy a két ország határvidéke máig nem biztonságos a gerillák miatt.