Suriname - Paramaribo

Mérges pókok között a Brownsberg Nemzeti Parkban

Mérges pókok között a Brownsberg Nemzeti Parkban

Suriname-ban tett utazásunk első állomása a Brownsberg Nemzeti Park, amit annak ellenére kevesen látogatnak, hogy az ország egyik legkönyebben elérhető parkja. Ennek köszönhetően azonban rengeteg az állat, de az igazi élményt a rovarvilág jelenti. Suriname már most sokkal izgalmasabb, mint volt Francia Guyana.

Paramaribo

Paramaribo

A dél-amerikai fővárosok közül sok szerethető, de szépnek a többségük nem mondható. Egy kivétellel. Ez az egy pedig nem más, mint Paramaribo, Suriname fővárosa, ami nem csak a szemnek tetszetős, de élhető is. Holland karibi stílusú házaival, fából épített templomaival, belvárosi bárjaival akár a hátizsákos utazók Mekkája is lehetne, mégsem az. Paramaribo hiába Világörökség, a turisták elkerülik, ami hatalmas hiba. Képes beszámoló Dél-Amerika legszebb fővárosáról.

Wan Pipel, a tolerancia diktatúrája

Wan Pipel, a tolerancia diktatúrája

Suriname történelme szorosan összefonódik Guyana történelmével, az utóbbi pár évtizedben azonban elválni látszik a két ország útja. Amíg Guyanában napi szinten problémát okoz az indiai-fekete ellentét, addig Suriname-ban a két népcsoport békében éli hétköznapjait. Sőt, Paramaribóban olyan magasan van a toleranciaküszöb, hogy a mecset és a zsinagóga telekszomszédok, a kínai kifőzdében együtt étkezik rabbi és imám. Suriname a wan pipel, vagyis az egy emberek országa, amit a háttérből lassan 40 éve egy katonai diktátor irányít.

A Föld legrasszistább országa

A Föld legrasszistább országa

Vannak, akik azt mondják, Guyana a Föld legrasszistább országa. Hogy az-e, nem tudom, de sok guyanai gondolja úgy, hogy a faji ellentéteken alapuló modern kori rabszolgaság máig fojtogató az országában. Hogy honnan az indiai-fekete ellentét és mit jelent ez az ott élőknek, arról Marcus mesél nekem, akivel együtt utazom Georgetownból Paramaribóba.