Venezuela - Mérida

A venezuelai Andok ismeretlen falvai

A venezuelai Andok ismeretlen falvai

A venezuelai Andokon végigutazni nagy élmény. Nincsenek errefelé csodaszép falvak, bulis városok vagy egzotikus ökolodzsok, viszont van a táj, ami miatt az ember azonnal beleszeret ebbe a turisták által alig látogatott vidékbe.

A venezuelai Andok déli falvai

A venezuelai Andok déli falvai

Amikor kezembe került egy részletes Venezuela térkép, azonnal feltűnt, hogy Mérida körül elég sok településnév kezdődik Mucu- előtaggal. Ez felkeltette az érdeklődésemet, a válaszhoz azonban be kellett járni a déli falvakat, azokat, amikről semmi infót nem találtunk az interneten. Mucuchachíba beleszerettünk, utaztunk homok- és marhaszállító teherautón és láttunk egy hatalmas kígyót is. Venezuela ezen része sem unalmas.

Így él egy magyar Venezuelában

Így él egy magyar Venezuelában

Amikor az ember messze sodródik hazájától, magyarságtudata és az ebből adódó összetartozás élménye új megvilágításba kerül. Pállal, itteni nevén Pablóval az Apartaderosba tartó buszon találkoztunk. Az ötvenes férfi szülei magyarok voltak, de ő már itt látott napvilágot Venezuelában, így magyar szívvel, de venezuelaiként éli életét. Felesége helyi, szülei halála óta egyetlen szót sem beszélt magyarul. Márciusban egy hétvégét volt szerencsénk vele és családjával tölteni.

Mérida és környéke

Mérida és környéke

Ha az ember huzamosabb időt tölt nyomasztó latin-amerikai nagyvárosokban, előbb-utóbb az apró falvak békéjére és meghitt hangulatára vágyik. Nincs ez másképp akkor sem, ha ez a nagyváros éppen a ködbe burkolódzó Mérida, Venezuela egyébként legélhetőbb és legbarátságosabb andoki települése. Jají és Mucuchíes magával ragadott, a magashegyi klíma viszont nem.