Francia Guyana

Búcsú Francia Guyanától

Búcsú Francia Guyanától

Francia Guyanát meg kell emészteni. Két hét alatt sok minden történt velem, mégis úgy érzem, hogy ebből az országból hiányzik valami. Bár megismertem néhány nagyon rendes itt élő magyart, akik saját bevallásuk szerint szeretnek Francia Guyanában élni, azt azért rajtuk is érzem, hogy gyökeret verni ebben az országban iszonyatosan nehéz. A többségnek nem is sikerül, és talán pont ez az, ami nekem a leginkább hiányzik ebből az országból. Olyan, mintha a jövőt szem előtt tartva mindenki csak túl-, és nem megélni szeretné a jelent. Francia Guyana az az ország, ahol az emberek mintha nem remélnének semmit, csak azt, hogy majd csak lesz valahogy.

Pillangó igaz története

Pillangó igaz története

Pillangó történetét mindenki ismeri, de azt csak kevesen tudják, hogy a sztori nem Pillangóé, hanem egy sor elítélté, akik a könyv írójával együtt raboskodtak az Üdvösség-szigeteken, Francia Guyanában. Az Îles du Salut nem véletlenül oly népszerű a turisták körében, hisz a három börtönsziget egyszerre taglózza le az embert szépségével és kegyetlen múltjával. Kár, hogy Francia Guyana más részeit nem tudják hasonló módon bevonni a turizmus vérkeringésébe.

Egy csepp Ázsia

Egy csepp Ázsia

Dél-Amerikában sok az ázsiai. Peruban a japánok, Panamában a kínaiak, Trinidad szigetén az indiaiak vannak rengetegen. Laoszi hmongokkal azonban csak Francia Guyanában találkozhat az ember, akiket azért telepítettek le az esőerdők mélyén, hogy betörjék a trópusi földeket. Sikerült nekik, ezért nagy tiszteletnek örvendenek országszerte. Cacao falujában jártunk.

Lajhárok, kajmánok és Dél-Amerika legjobb állatkertje

Lajhárok, kajmánok és Dél-Amerika legjobb állatkertje

Francia Guyanában nem egyszerű a közlekedés. Vért izzadok, mire sikerül kisbuszt intéznem a Mirador-csapatnak, közben az ország egyetlen szervezője átver, így módosítanom kell a programunkon. Ettől függetlenül az elmúlt három nap jól sikerült, mert láttunk lajhárokat és kajmánokat, valamint sétáltunk egyet Dél-Amerika legjobb állatkertjében is. Ha Francia Guyana fővárosa nem is a leglátványosabb dél-amerikai desztináció, azért pár napot el lehet tölteni a környékén.

Francia Guyanában is élnek magyarok

Francia Guyanában is élnek magyarok

Cayenne-nél van látványosabb és izgalmasabb főváros Dél-Amerikában, de drágább nem nagyon. A magyar fejjel felfoghatatlan árak ellenére Francia Guyana fővárosa élhető és szerethető hely. Tudja ezt néhány itt élő magyar is, akik között van vendéglátó és reggae zenész is. Miért választották lakhelyüknek pont Francia Guyanát? Erre a kérdésre pontosan ugyanazt válaszolják, mint általában minden itt letelepedett bevándorló: nem ők választották Francia Guyanát, Francia Guyana választotta őket.

Ez lenne az Európai Unió legdrágább desztinációja?

Ez lenne az Európai Unió legdrágább desztinációja?

Francia Guyanát a hátizsákos turisták nem csak azért kerülik, mert távol esik a kontinens nagy látnivalóitól, hanem azért is, mert megfizethetetlenül drága. Persze jól is lehet itt keresni, ha olyan végzettséged van, amire az országban szükség van, de ettől még fáj kiadni tíz eurót egy három decis sörért és majdnem ugyanennyit egy kiló banánért. Nem itt fogom megspórolni az első Mercedesem árát.