Mexikó

A Maja Riviéra leghangulatosabb strandja

A Maja Riviéra leghangulatosabb strandja

Fél éves utazásunk utolsó állomásán jutunk el a Maja Riviéra legkellemesebb partvidékére, Mahahualba. Végre egy tengerparti városka, ami megidézi a 20 évvel ezelőtti yucatáni hangulatot. Cancún, Playa del Carmen, Tulum és Bacalar rég elesett, nem tudom, Mahahual meddig állja a sarat.

Dzibanché és a fénylő krokodil

Dzibanché és a fénylő krokodil

Az utolsó két napot Mexikóban aktívan próbáljuk eltölteni. Rengeteget autózunk azért, hogy rátaláljunk egy világvégén megbújó cenotére, majd Dzibanché és Kinichná romvárosai következnek, amik teljesen levesznek a lábamról. Dél-Yucatánt mindenki elkerüli, pedig ezekért a látnivalókért érdemes letérni a kitaposott ösvényekről.

Kohunlich és Hormiguero

Kohunlich és Hormiguero

Bár már kezd herótunk lenni a sok maja romvárostól, azt nem tehetjük meg, hogy úgy hagyjuk magunk mögött Mexikót, hogy nem látogatunk el Kohunlichbe. És de jó, hogy erre kanyarodunk! Ez a romváros egészen zseniális, nekem sokkal jobban bejön, mint pl. Calakmul. Hormiguero már kevésbé, de ennek inkább az időjárás az oka.

A Bacalar környéki színes tavak és kevésbé ismert maja romvárosok

A Bacalar környéki színes tavak és kevésbé ismert maja romvárosok

Dél felé utazunk tovább, közben érintünk két újabb romvárost, Chacchobént és Oxtankaht. Amíg az elsőt elárasztják a turisták, addig a másikat a világon senki nem látogatja. Értelemszerűen nekem Oxtankah jött be jobban, bár azért voltunk már nála izgalmasabb maja romvárosban.

Muyil és a Felipe Carillo környéki cenoték

Muyil és a Felipe Carillo környéki cenoték

A csapataim távozása után van egy teljes hónapom a családommal együtt utazni. Az első állomásunk Muyil romvárosa, a második pedig Felipe Carillo Puerto, aminek környékén kellemes lagúnákat és egy csodaszép cenotét keresünk fel. Az első két nap tökéletesre sikerül, de azért nem könnyű visszaszoktatni a gyerekeinket a hátizsákos tempóra.

Jóga botoxia

Jóga botoxia

Tulumot sokáig a Maja Riviéra non-plus-ultrájának tartottam. A hínár megjelenésééig a legszebb tengerpart volt a Földön, aztán megindult a lejtőn lefelé. A pandémiáig csak csúszkált, azóta azonban meredeken zuhan a pusztulás és értéktelenség legmélyebb szakadékába. Tulum lett az indusztrialista turizmus fellegvára, ahol egy teljes generáció rúgkapál magának helyet találva, hogy kiizzadja magából az értéktelenségben megfáradt lelkét. Bacalar sem jobb, ott az önmegvalósító Insta tündérek lúgozzák ki éppen a világ egyik legszebb tavát. Techno, botox, avokádóhab, boutique ice cream. Isten hozott a Maja Riviérán!