Kolumbia - Cocora-völgy

A viaszpálmák völgye

A viaszpálmák völgye

A cím alapján azt gondolhatnád, hogy a Cocora-völgyről lesz szó, pedig dehogy. A Cocora szép ugyan, de messze nem a legszebb völgy a környéken, és ha az ember viaszpálmákra vágyik, akkor jobban teszi, ha Salento helyett Toche felé kanyarodik. Az apró tanyabokor körül felkerestünk egy érdekes parazitavulkánt, pancsoltunk senki által nem ismert termálfürdőben, majd leesett az állunk a Quebrada de Dantas viaszpálmaligeteinél. Salento és a Cocora-völgy a pandémia miatt csalódás.

Egy nap alatt 5000-est mászni

Egy nap alatt 5000-est mászni

24 óra alatt, szakadt farmerben, 5000-es andoki csúcsot szólóban mászni őrültségnek tűnhet, pedig nem az. A Nevado Tolima meghódítása életem egyik legnagyobb kalandja lett épp amiatt, hogy a dolgok nem úgy történtek, ahogy azokat elterveztem. Oké, a lyukas farmertől lassan megszabadulok.

A Föld legmagasabb pálmái

A Föld legmagasabb pálmái

Kevés olyan szép és izgalmas hely van a világon, mint a Cocora-völgy. A Tolima és a Quindio vulkánok lábánál elterülő völgyben élnek ugyanis a Föld legmagasabb pálmái, amik akár 70 méteresre is megnőhetnek. Az óriás viaszpálmákat (amik egyben Kolumbia nemzeti jelképei) törvény védi; aki egyben is kárt okoz, azonnal börtönre ítélik. A Cocora-völgy ma az ország egyik legnépszerűbb turista desztinációja, amit évente több mint 100 000 kiránduló keres fel.

A Cocora-völgy

A Cocora-völgy

Három évvel ezelőtt jártam először Salentóban és a Cocora-völgyben. Azóta minden évben visszatérek. Kevés olyan hely van a világban, ami ennyi idő után is meg tud babonázni, de a Nevado del Ruíz Nemzeti Park déli csücskében aláereszkedő Cocora-folyó völgye mindenképpen közéjük tartozik. Itt vannak a Föld legmagasabb pálmái, itt található a legnagyobb kiterjedésű paramo szerte Dél-Amerikában és itt él a világ legnagyobb kolibrije. Ezek csak a legek, de a Cocora-völgy ennél sokkal több.